Två huvudsakliga användningsområden
European Health Data Space (Det europeiska hälsodataområdet, EHDS) är ett regelverk för hantering och delning av hälsodata inom EU. EHDS syftar dels till att stärka individers kontroll över sina hälsodata, dels till att göra hälsodata mer tillgängliga för forskning, innovation och policyutveckling. För att stödja detta så bestämmer EHDS gemensamma standarder och krav för interoperabilitet, vilket ska göra det enklare för olika system och aktörer att dela och använda hälsodata. EHDS har två huvudsakliga användningsområden:
Primäranvändning av hälsodata: Här handlar det om att patienter ska kunna få tillgång till och dela sina hälsodata med vårdgivare, oavsett var i EU de befinner sig. Detta inkluderar till exempel digitala patientjournaler, vaccinationsintyg och elektroniska recept.

Sekundäranvändning av hälsodata: Detta handlar om att använda anonymiserade och pseudonymiserade hälsodata för att stödja forskning, driva innovation och utveckla policyer. Några exempel är AI-modeller för att ställa diagnoser, studier av läkemedelseffekter, förbättring av hälsoappar, pandemiövervakning och hälsopolitiska beslut.
Hur kan EHDS påverka företag?
- Tillgång till hälsodata för innovation
För företag som verkar inom hälso- och sjukvårdsteknik kan EHDS öppna nya möjligheter. Företag kan, med rätt tillstånd, få tillgång till aggregerad hälsodata för att utveckla produkter, utföra forskning eller förbättra sina tjänster. Detta kan bidra till snabbare innovation och bättre anpassade lösningar för kunder. - Skärpta krav på dataskydd
EHDS bygger vidare på GDPR och ställer höga krav på hantering av hälsodata. Företag som lagrar eller behandlar hälsodata måste säkerställa att de följer regler för säkerhet, integritetsskydd och patientens rättigheter. Detta kan kräva investeringar i bättre IT-system och utbildning. - Standardisering och interoperabilitet
EHDS driver på användningen av gemensamma standarder för datautbyte, vilket gör det enklare för företag att integrera sina lösningar med andra aktörer inom vården. Och detta kan underlätta samarbeten och ge tillgång till nya marknader. Men det kan samtidigt innebära ökade kostnader för företagen då de behöver anpassa sina system till dessa standarder. - Konkurrensfördelar genom transparens
Företag som tydligt visar hur de skyddar och använder hälsodata kan bygga förtroende hos både kunder och partners. EHDS:s fokus på Genom att uppfylla EHDS-kraven på individens kontroll över sina hälso data så kan företag profilera sig som etiska och pålitliga aktörer.
Scenario för primäranvändning av hälsodata
Ett litet företag, SmartHealth, erbjuder en digital plattform för egenmonitorering som hjälper patienter med kroniska sjukdomar, exempelvis diabetes och hjärtsjukdomar. Plattformen samlar in data från smartklockor och andra bärbara enheter och gör det därmed möjligt för vårdgivare att övervaka patienter i realtid.
En patient med diabetes bor i Sverige men arbetar ofta i Tyskland. Patienten använder SmartHealths plattform tillsammans med en glukosmätare och ett armband som registrerar aktivitetsnivå och sömn. Plattformen är utformad enligt EHDS-standarder för interoperabilitet, vilket gör att data enkelt kan delas med vårdgivare i båda länderna.
Under en affärsresa till Tyskland får patienten ett högt blodsockervärde som kräver omedelbar vård. Tack vare plattformen kan patientens tyska läkare snabbt få tillgång till realtidsdata om blodsockernivåer, aktivitetsmönster och tidigare behandlingshistorik, allt genom en säker digital anslutning. Detta gör att läkaren kan ge rätt behandling utan fördröjning.
Hur EHDS påverkar:
- EU-standarder som en styrka: Genom att följa EHDS kan SmartHealths plattform användas över gränserna, vilket skapar en konkurrensfördel och tillgång till en större marknad.
- Bättre patientupplevelse: Plattformen gör att patienter kan känna sig trygga oavsett var de befinner sig i EU, vilket ökar appens nytta.
- Anpassning till lokala system: Genom EHDS-standarder kan plattformen integreras med olika nationella vårdsystem, vilket stärker förtroendet hos Smarthealths partners och patienter.
Scenario för sekundäranvändning av hälsodata
Ett litet företag, WoundTech, specialiserar sig på digitala lösningar för sårvård. Deras mål är att utveckla en AI-driven plattform som hjälper vårdpersonal att bedöma och behandla svårläkta sår, såsom traumatiska sår och trycksår.
WoundTech får tillgång till anonymiserad och pseudonymiserad hälsodata från patienter med svårläkta sår via en nationell hälsodataaccesspunkt som skapats under EHDS. Datamängden innehåller information om sårens utseende, behandlingar som använts, läkningsförlopp och komplikationer.
Genom att analysera denna data utvecklar företaget en AI-modell som kan identifiera olika typer av sår och föreslå den mest effektiva behandlingen baserat på tidigare utfall. AI:n tränas också för att förutse komplikationer, exempelvis infektioner, och ge tidiga varningar till vårdpersonal.
När lösningen är färdig kan WoundTech marknadsföra sin plattform till vårdgivare runt om i EU. Plattformen kan integreras med vårdgivarnas system tack vare EHDS-standarder för interoperabilitet.
Hur EHDS påverkar:
- Datadriven innovation: WoundTech får tillgång till högkvalitativ hälsodata som gör det möjligt att utveckla en AI som kan förbättra sårvården och minska komplikationer.
- Skalbarhet i EU: Genom att följa EHDS-standarder kan WoundTech:s plattform användas i flera EU-länder, vilket öppnar upp en större marknad.